The last of us – ză muvie

Mi-a plăcut jocul, ambele. În ciuda unor aspecte care nu prea își au locul în jocurile video. Eventual cu excepția celor pentru adulți.

De obicei, la baza unui film/serial stă o carte, o faptă reală, o „poveste”. Se fac jocuri după cărți, după filme. Dar să faci un film după un joc video modern? Cum își închipui cineva că poate realiza un film în sens clasic (oameni, natură etc.) care să se asemene cu lumea dintr-un joc video? Un joc video are posibilități nelimitate. Singurul obstacol este poate nivelul tehnologic al momentului, bugetul și oamenii care lucrează la el. Cea mai slabă verigă nu este bugetul, cum poate ar crede unii, ci oamenii. Dacă sunt profesioniști, livrează ceva bun, dacă sunt habarniști, nu prea.

HBO, în măreția lui, a crezut că poate realiza și livra un serial după un joc video. Și nu oricare joc, ci taman unul dintre cele mai bune în domeniu. Nu este vorba de bătăi de unu la unu stil competiție, nu este unul cu morți umblători așa cum și-a imaginat mințile de pe dealul sfânt. Este vorba de poveste, personaje, atmosferă și priveliști. Create la nivel artistic. Cum și-ar putea imagina cineva că s-ar putea ajunge la un astfel de nivel prin cinematografie clasică, fără efecte speciale non-stop? Cu ce costuri? Ei bine, hașbiio a zic că poate. Și s-a fâsâit în fața celor care știu cu adevărat ce și cum. Reclama agresivă nu are cum să compenseze. Una era să promoveze serialul ca fiind inspirat din The last of us, alta să afirmi că faci o oglindă a jocului. Cât despre cei căzuți în limbă după serial, vai de ei, săracii!

Să încep cu actorii principali. Pedro Pascal este un actor bun, care nu se dezminte nici in producția celor de la HBO. Numai că… nu se aseamănă cu Joel Miller din joc. Nici pe aproape.
Bella Ramsey, în comparație cu Ellie Williams este… pffff… și mai departe pe lângă.

Ajuns la episodul 4 în momentul în care scriu aceste rânduri, ne trezim cu o șefă de trib orășean. Din nou, a nu știu câta oară, femeia alfa. Corectitudine politică aiuristică. Închipuiri ale unor minți spălate cu detergent. De unde o fi apărut, că nu îmi aduc aminte să fi dat de un astfel de personaj în jocul video original pe care HBO afirmă că îl „copiază”. Am impresia că HBO a „jucat” un alt joc video.

Cât despre episodul 3, cum a spus-o un alt comentator de film, Titanicul este vax pe lângă povestea asta de dragoste între doi „diverși”. Ajuns în acest punct, câteva clarificări: nu sunt un încuiat, bag mâna în foc că semenii cu alte orientări „diverse” sunt oameni ok ca și cei „normali”, dar chestiunea asta este pur personală. Ar fi trebuit să aibă aceleași drepturi ca și restul lumii. Dar să se ajungă ca o minoritate să impună majorității un stil de viață, este aiurea rău de tot. Într-o lume în care scrii pe un pahar de carton pentru cafea „Atenție, este fierbinte” (ca să nu se ardă proștii la degete; ce te faci cu cei care nu știu să citească este o altă mâncare de pește) ar fi imperios necesar ca pe orice care conține „diversitatea” să fie lipit un avertisment, ca pe mediile XXX. Toată lumea are dreptul la o informare corectă!

După un început extrem de interesant și lung, a urmat un al doilea episod scurt (tendința este de a oferi episoade cât mai scurte, ca să nu ne luăm lumea în cap), un al treilea, „diversificat”, mai lung decât episodul 2, de, era imperios necesară idila romantică expusă mai pe larg (faza cu căpșuna merita cel puțin dublu ca timp, aici au tăiat din film, ca pe vrea împușcatului), episodul 4, unde se putea explica mai multe, dacă tot băgați pe gât femeia fatală, l-au ciuntit… De la o mașină blindată dată naibii din joc, ăștia au ciopârțit-o în mai multe, ca să zic așa. În plus, mă tot întreb cine naiba era doctorul ăla. Cred că era un personaj necesar să demonstreze cât de macho este femeiușca făcându-i felul doctorului care a adus-o pe lume! Băi, ești nebun, cruzime mai mare ca asta nu se există!

Dacă decorul și modul în care s-a filmat episodul 1 și 2 este remarcabil, în episodul 3, s-a dat naibii totul. Bucățica aia de drum asfaltat… mai aveam puțin și juram că a fost filmat în România, în cel mai pur stil amatoricesc cu putință. Las Fierbinți dă clasă!
Iar orașul iubirii, pute pur și simplu a dispozitiv protejat de jandarmi la un concert oarecare. Cât despre clădirile în sine, salubritatea din București s-ar fi simțit mândră. Nu îmi închipui ce au fumat ăia de au sarcina de a decora/realiza scene de genul acesta, dar aici au dat cu rahatul în ventilator într-un mare fel, ar trebui să primească Oscarul pe viață, câte unul în fiecare an, pentru așa ceva!

Pentru cineva care nu știe jocul video, poate are sens să se uite în continuare, la câte episoade or mai scoate ăștia de la HBO. Le recomand totuși să caute pe Youtube gameplay-ul complet la The last of us remastered în 4K. HBO este pierdere de timp!

Ar fi bine ca mulți dintre noi să își deschidă larg ochii și mintea!

Lasă un comentariu