No Man’s Sky

Am auzit de acest joc ca muți alții. Ceea ce m-a făcut să îl ignor a fost grafica. Nu am urmărit sau citit nici o știre legată de No Man’s Sky. Asta până când au început să apară primele videoclipuri cu walkthrough. M-am uitat la unul, la altul și mi-am dat seama că este un joc cu totul și cu totul deosebit. Inițial mi-am zis să aștept o lună, două, până mai scade prețul. Dar nu am rezistat, hehehe.

Aventura începe în Românica. emag…

Dau comanda vineri. Produsul era în stoc în momentul lansării comenzii, a doua zi la fel. Specific toate acestea pentru că la concurență stocul ajunsese la zero numai după câteva zile. Data estimării, sâmbătă între orele 17 și 19. Între timp, caut și un antivirus pentru doi calcularici, la preț avantajos. Ajung să aleg între două, Kasperky (care rulează bine și pe un amărât de tablet PC cu 2GB de ram și procesor de „tabletă” cu Windows 10) și eset (rulează bine pe i7 8 GB și Windows 7). Kasperky găsii mai ieftin. Dar stați să vedeți… Totodată căutam și saci pentru aspiratorul vechi la care s-a rupt sacul de pânză. Văd antivirușii și sacii în același magazin. Iau transportul în comun bucureștean (beah!) și mă înființez la mega super extra all in one magazin din fix buricul târgului. Sacii găsii, antivirusul nu. Specific românesc. Fug la concurență, pe același palier. Aveau Kaspersky, 1 licență și una gratuit la prima. Dar… fiindcă pentru că onor angajat habar nu avea ce vinde, nu am luat. Hehehe. Pe tot drumul, ochii pe telefon. Așteptam înștiințarea de la emag. Am așteptat degeaba. Vă dați seama ce tranzit este ăsta, început de la ora 11.30… Cred că aduc jocul din celălalt capăt al țării! Mai dau o șansă celor două mega extra nemai fâs magazine all in one, în speță mă reped cu 21 la Bucur Obor. Și ce credeți? Drum făcut degeaba! Ajuns din nou acasă, mă dau pe net în căutarea antivirusului. Și ce credeți? emag… o ofertă mai bună. Hasta la vista… Ce mai contează. Plasez comanda cu ridica din showroom. Nici nu apuc bine să zic pâs, vine mailul de confirmare… să ridic antivirusul! Culmea! Ok, zic. Să dau un telefon, să știu dacă merită să mă deplasez acum sau să trec mâine. După 10 minute de așteptat ca vițelul la poarta nouă (ăștia de la emag cred că așa funcționează suportul telefonic 24/7), închid. Dar cum nu mă las, fac rapid o sesizare. Am primit un număr, dar ca măsură de siguranță pentru cei de la emag, nu primesc nici un mail cu numărul de înregistrare, cum cred că s-ar cuveni. Mă uit la ceas, 18:00. Programul este astăzi, sâmbătă, până la 19:00. Iau autovehiculul proprietate personală și mă reped până în Crângași, o aruncătură de băț (pe naiba, dar de dragul figurii de stil…). Mă prezint la prima casă liberă, dau numărul de telefon. Când aud cât am de plată, spun duduii că mai am o comandă care este în așteptare de dimineață. Nu îmi poate spune nimic, doar că este în tranzit. Ca în „The Terminal”. Am crezut că din bunăvoință își va da silința să obține ceva informații lămuritoare. Aș, de unde! Cer prea mult. Din respect pentru cei de la coada din spatele meu, plec să îmi ridic comanda. Ajuns acasă, primesc mail: Comanda dumneavoastră cu numărul bla bla bla a ajuns în showroom și poate fi ridicată. Da, aia cu jocul!! La ora 18:50 ajunsese și ea, săraca, la destinație. Cred că a fost trimisă cu CFR (pariu, ceva?). Așadar nu îmi rămâne decât să mai fac mâine un drum.

GlattrecSystem

***

Duminică. Mă scol de dimineață să prind rând la emag. Hahaha. Râd a pagubă. Alt drum, altă distracție. Noroc cu traficul. Liber, liber. Sincer, am avut ceva emoții dat fiind pățania de ieri. Dar totul a decurs normal.

Ajuns acasă cu jocul în pungă, mă pun pe scos țipla. Nu știu cum să o spun mai bine, dar pare că cei din industria jocurilor fac o economie la sânge în privința carcaselor. Din ce în ce mai subțire, mai transparentă. Mâine poimâine vom primi jocurile la plic! Deschid carcasa, mai să îmi sară mediul optic în brațe de atâta dragoste, pardon. Era desprins din sistemul de prindere. Înăuntru, în afara de mediul optic, nix, nema, nullo. Adică nu tu un mic manual, ceva. Bine că nu au băgat „reclame”.Este primul joc cumpărat de subsemnatul fără nimic altceva în carcasă decât discul de date. Când mă gândesc cât este de complex…

***

GalacticMap

Despre ce este joc vorbim? Este greu de dat o definiție pentru No Man’s Sky. Lădiță de nisip este puțin spus, având în vedere imensitatea cu care aveam de a face. Nu știu câți dintre voi își aduc aminte de vremea jocurilor electronice din anii 80-90, când „codul” jocului era înregistrat pe benzile casetelor audio, iar grafica era formată din linii și puncte. Pe vremea aceea m-a fascinat un joc „intergalactic” cu planete și nave inamice, călătorii la viteza luminii, salt între planete. Fascinant! Acum, în 2016, cu puterea de calcul actuală… Un univers deschis. Și când spun univers, chiar la univers mă gândesc. „Space: the final frontier”. Închipuie-ți că ai la dispoziție întregul univers, mii de planete, sori, nebuloase… Toate așteptând să fie descoperite. Gândește-te! Când realizezi, rămâi mut. Asta în teorie.

Ce nu am putut suferi în jocurile video graba unora de a „bate” jocul, Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Cred că ăștia fac parte din generație Counter Strike. Ei bine în No Man’s Sky este vorba de explorare, mai ceva ca în National Geographic. La început, este un joc „liniștit”, în care trebuie să îți repari nava stelară, să găsești resurse, să faci fel și fel de upgrade-uri, să cauți alte planete. Sper să mai apuc să joc o continuare a No Man’s Sky, unde voi putea descoperii și alte civilizații, nu numai planete cu forme de viață mai mult sau mai puțin dezvoltate. Din câte am reținut din spusele producătorului, poate toate celelalte lucruri, cum ar fi multiplayer, construirea de orașe, pilotarea navelor de transport și crearea de civilizații vor veni pe parcursul update-urilor. Om trăi și om vedea. Speranțe există, cum se poate citi aici. Interesant: „Exploits – infinite warp cell exploit and rare goods trading exploit among other removed. People using these cheats were ruining the game for themselves, but people are weird and can’t stop themselves ¯\_(シ)_/¯” – ăștia suntem, o specie ciudată, hehehe.

Diplo

Din câte mi-a fost dat să văd și să citesc, înainte de a juca personal jocul, la început te lupți să găsești resurse și upgrade-uri pentru a-ți continua călătoria spre, spun majoritatea, centrul Universului. Producătorii jocului vorbesc de planete ostile, de lupte navale în spațiu, de lupte „față în față” pe suprafețele planetei. Poate mai târziu în joc. La început faci pe exploratorul. Bănuiesc că Indiana Jones va apare mai târziu.

După primele trei ore de joc: fantastic, la propriu și la figurat. Te poți „pierde” numai luând la pas prima planetă pe care te trezești la începutul jocului. Sistemul de colectare al resurselor, spațiile mici de depozitare, destul de „frustrant”. Mai ales că habar nu ai ce să colectezi și ce poți vinde fără grijă. De multe ori după ce ai vândut din materiale te trezești că taman de acelea ai nevoie. Planetele , fauna și flora în sine oferă din plin acel „wow” americănesc.

OvalWalker

La început de tot te trezești pe o planetă oarecare (nu este un început clasic unde tot cei care încep jocul se trezesc pe aceeași planeta), cu costumul spațial ok, dar fără navă funcțională și cu pistolul multifuncțional bușit (bine că mai funcționează oleacă). Sfatul meu este să căutați zona de aterizare forțată cât mai amănunțit, pentru resurse. Mașinăriile defecte oferă adesea schițe pentru fel și fel de upgrade.

Dacă pentru a repara nava este nevoie de mai multe „săpături”, ceea ce trebuie să ne preocupe mai întâi este pistolul multifuncțional. Acesta este responsabil de apărarea noastră atunci când mergem pe jos și de „minerit”, adică culesul resurselor. Atenția trebuie acordată și scannerului și „binoclului”. Scannerul ne va indica resursele din apropiere, iar cu binoclu putem scana fauna și flora pe care le vom uploada și primi bani în schimb. Pentru a repara scannerul avem nevoie de 25 de unități de carbon (Carbon), binoclul de 25 de unități de fier (Iron). Carbonul poate fi extras din plante sau animale, fierul din rocile minerale.

Odată cu trecerea timpului, sistemul care asigură suportul pentru viață va avea nevoie de atenția cuvenită. Trebuie alimentat cu izotopi (Isotope). Aceștia pot fi identificați după iconițele cu fulgere albe și roșu. Se poate folosi carbonul (o sursă ieftină), Thamium9 (plante de culoare roșie) sau plutoniu (Plutonium – cristale de culoare roșie).

Atenție la santinele, acești mici roboți zburători aparținând Gărzii Galactice (SIC!). Sarcina lor este să se asigure că nu devenim prea lacomi în epuizarea resurselor. Un fel de Green Peace intergalactic! Tare ideea, hehehe. Dacă nu te poți abține, aceste santinele te va scana cu o rază albastră drept avertisment. Dacă nu te lași, nu se lasă nici ele: te atacă. Poți riposta, distrugându-le (obțineți titaniu – Titanium). Atenție însă, aceste santinele vor da alarma, jucătorul fiind atacat din toate părțile, ceea ce poate duce la moartea acestuia. Cel mai bine este să va îndepărtați cât mai repede sau să vă „ascundeți” în navă până când santinelele își pierd interesul.

Becron5

Repararea navei nu este chiar simplă, asta dacă nu știi ce să cauți. Cum nu există însă un ghid de bază în carcasa jocului, îți este mai greu, chiar dacă primești informații referitoare la materialele necesare. Fauna și flora fiind așa de vaste, te poți pierde în materiale cât ai zice pește. Propulsorul de lansare (ridicarea navei de pe suprafața planetei – Launch Thruster) se poate repara cu ajutorul foilor de Carite (Carite Sheet). Pentru a obține astfel de foi avem nevoie de fier (Iron). Fără acest propulsor nici nu ne ridicăm de la sol. Propulsorul odată reparat funcționează cu plutoniu (Plutonium).

Pulsreactorul (pulse engine) ne face viața mai ușoară când ne aventurăm în spațiu. Ne ajută să călătorim mai repede între planete sau planete și stațiile spațiale. Pentru a repara reactorul ai nevoie de ceva mai multe materii prime: Heridium, zinc și încă două foi de Carite (Carite Sheet). Heridium este un element de culoare roșiatică (ruginiu).  Aceasta se găsește pe suprafața diverselor planete, în formațiuni mari, unghiulare. Nu va fi afișată pe HUD ca pictogramă. Zincul poate fi extras din plante de culoare galbenă și vor fi marcate pe HUD cu o bară galbenă.

Fiți atenți la formațiunile roșii sub formă de cristal. Aveți nevoie de izotopi (plutoniu) pentru a alimenta nava odată reparată. Căutați mașinării deteriorate (pe HUD apar cu o rotiță dințată, de la distanță se remarcă prin fum negru). Acestea oferă planuri de construcție pentru diverse upgrade-uri. Cam atât despre resurse. Ar fi foarte multe de scris, dar acest articol se vrea doar o prezentare a jocului, nu un manual (care ar fi prea gros și drept consecință prea mult de citit, ceea ce poate fi plictisitor).

Fauna. Destul de sofisticată. Pentru a câștiga ceva bănuți, scanați animăluțele (hehehe) cu scanerul. Veți primi totodată informații despre acestea. Dacă nu sunt agresive, vă puteți apropia și hrăni (nu este rău să aveți ceva mai mult Heridium în buzunare). Drept recompensă vei vedea fețe fericite și în plus vă vor indica resurse rare. Nu în cantități mari, dar calul de dar nu se caută în gură.

Creatures

Ce mai este de spus, așa, la cald? Este bine să căutați monoblocurile cunoașterii (hehehe, Knowledge Stones) sau ruinele extratereștrilor, pentru a învăța cuvinte noi, cuvinte care vă va ajuta foarte mult în relațiile cu extratereștrii.

Primul și cel mai înverșunat inamic încă de la începutul jocului: spațiul de depozitare. Dacă pentru spațiul de depozitare al costumului există ac de cojoc, în speță acele construcții triunghiulare de unde se poate cumpăra spații de stocare pentru costum, un fel de upgrade pentru buzunare, în privința spațiului de stocare al navei… nu se poate face upgrade. Trebuie să treci la altă navă. Adică să cumperi sau să repari pe cele care le găsești prăbușite.

Încă ceva: pentru a putea călătorii între sistemele solare ai nevoie de… Warp Cell (celule warp). Pentru a putea avea celule warp, trebuie să ai antimaterie. Și uite așa trebuie să ții minte ditamai rețeta. Pentru a crea antimaterie ai nevoie de 1x Electron Vapor, 50x Heridium și 20x Zinc. Ca să obții Electron Vapor ai nevoie de 100x plutoniu și… tada… 1x Suspension Fluid. Ca să faci rost de Suspension Fluid ai nevoie de schiță (blueprint). Adică simplu, pe înțelesul tuturor: ai schița, îți trebuie doar 50x de carbon. Așadar, simplu până acum, nu? Să o iau acum invers… Dar mai bine nu, hehehe. Pentru cine dorește să aprofundeze mai cu exactitate problema cu antimateria și călătoriile interstelare este rugat (forțat) să caute pe net.

Recapitulare: te trezești prăbușit pe o planetă, cu nava lapte praf. Te pui pe reparat, pas cu pas (vorba președintelui, care este), te plimbi printre planetele sistemului solar în care te afli, mai te dai bine pe lângă un extraterestru etc., faci rost de celulele warp pentru a te plimba prin vasta galaxie și cam asta este în mare.

Pentru unii, următoarea cea mai enervantă chestie este dată de acele recipiente care arată așa de grozav dar pe care nu le poți deschide fără o legitimație Atlas. Pf… Pentru a face rost de planurile pentru Atlas Pass, urmează calea Atlasului până când sunteți îndrumat spre o anomalie. Vizitați anomalia spațială și ai să întâlnești un extraterestru care îți va înmâna primul plan pentru legitimația Atlas. Pffff… mă simt exact ca mama omida care ghicește în… stele.

După câteva zeci de ore bune de jucat, începe să apară senzația de repetitivitate. Deocamdată nu este supărătoare, dar nu pot spune acum cum mi se va părea după alte câteva zeci de ore. Din câte am auzit, mulți dintre cei care au jucat mai intensiv au început să se plângă de faptul că jocul devine repetativ, deci plictisitor. Cred că depinde de fiecare dintre noi cât de repede se va plictisi de joc. Indiferent de final, jocul în sine reprezintă o experiență aparte. Pentru fiecare dintre cei care l-au jucat. Despre cei care stau pe margine și comentează… Fără comentarii.

Părerea mea, la această oră, este că jocul merită jucat. Este o experiență deosebită.

🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s