Far Cry Primal – Cuvânt înainte

🙂

Anunţat de ceva vreme, Far Cry Primal promite multă distracţie, la fel ca întreaga serie. Am avut plăcerea să joc toate seriile apărute. Interesantă evoluţie.

FC_Primal_GIF_Primal_Logo

În privinţa Far Cry Primal, mă gândesc cu bucurie că nu mai avem mult de aşteptat. Data oficială de lansare este 23 februarie 2016. Eu unul mă bucur că România a „intrat” de ceva vreme bună în rândul lumii în ceea ce priveşte jocurile de PC şi console. La modul că avem acces la noutăţi încă de la data lansării în Europa. Ba, aş putea spune, chiar şi înainte. Cum a fost de exemplu cazul meu cu Assassin’s Creed Syndicate

Pentru cei care nu au auzit (încă) de noul Far Cry: acţiunea se petrece în trecutul foarte, foarte îndepărtat. Gen far, far, dar nu away ca spaţiu, ci ca timp: în epoca de piatră, cu mamuţi, bărboşi şi bărboaşe (!), triburi, măciuci din oase de animale, arcuri care mai de care, animale feroce, aer nepoluat ş.a.m.d.

Far Cry Primal - 04

După ce am fost obişnuiţi cu fel şi fel de arme de foc, ne întoarcem la materii prime naturale. Ce tare. Numai când mă gândesc la înfruntarea personajului cu tigrul preistoric mă ia cu furnicături pe degetele cu care tastez…

Zona în care ne vom face de cap în toate felurile se numeşte Oros. Iar jucătorul răspunde la numele de Takkar. Vom putea făuri fel şi fel de arme (ceea ce îl va face pe Brâncuşi să pară mic copil, nu?) din fel şi fel de materiale, vom îmblânzii primele bestii, vom fi un fel de Conan cuceritorul. Sau un Rahan…

Vom vâna pentru hrană, vom învăţa să stăpânim focul (dacă suntem atacaţi noaptea de un „animăluţ” îl vom putea ţine la distanţă dacă aprindem o făclie şi îi putem da chiar foc, sărăcuţul, drăgălaşul de el!). Vom avea de a face cu prădători de talie mondială, mai ceva ca sinistra (babalâcii ştiu despre cine vorbesc), vom înfrunta triburile rivale şi din acest punct bănuiesc că vom fi preistoricul lui texas ranger sau Avengers, bla bla.

Far Cry Primal - 01

Din punct de vedere al creaţiei, jocul este produs de Ubisoft Montréal în colaborare cu Ubisoft Toronto, Ubisoft Shanghai Studio şi Ubisoft Kiev Studio. Din cât m-am putut documenta, Far Cry 4 este până la această oră cel mai bine vândut din serie.

Primal nu se deosebeşte aşa de mult de 4, din punct de vedere al game play-ului. Animale de vânat, plante de colecţionat ş.a.m.d. Partea poate cea mai interesantă este îmblânzirea şi dresarea animalelor, ca să mă exprim aşa. Prepararea bombelor cu albine şi lansarea lor de pe înaripatele îmblânzite… distracţie la maxim!

Far Cry Primal - 06

Din punct de vedere vizual, Far Cry Primal arată bine, bine de tot. Aşa cum te aştepţi din partea unui joc din 2016. Atmosfera este redată la mare artă. Aerul curat, rarefiat, îţi oferă o privelişte de poveste. Efectele de lumină sunt mai realiste ca oricând. Trecerile zi noapte zi sunt foarte fain realizate, ceaţa, luminişul scăldat în razele soarelui… Abia aştept să îl joc.

Far Cry Primal - 05

Lumea preistorică este plină de pericole. Omului modern îi va fi greu la început să înţeleagă toate acestea. Primal îţi oferă şansa de a „simţi” pe propria piele cum este să te mişti ştiind că te pândeşte pericolul la fiecare pas. Fireşte, nu se compară cu ultimul joc Alien, Alien Isolation. Sau cu anticul Doom. Acestea sunt însă din altă categorie.

Aşa cum ne-am obişnuit deja, găsim fireşte şi avanposturi, din câte am văzut, par mult mai greu de cucerit decât am fost obişnuiţi cu anterioarele Far Cry. Dar poate că asta este o impresie greşită, dat fiind faptul că filmuleţele văzute până acum sunt captate din versiuni beta, ca să spun aşa. Ca şi în ultimul Far Cry, ocupanţii avanposturilor au cuşti cu animale sălbatice capturate, pe care bănuiesc că le poţi elibera, ajutându-te astfel la cucerirea avanpostului. Tot legat de avanposturi: modul de abordare al cuceririi este unul foarte variat. O poţi face pe timp de zi, sau noaptea. Dacă ai îmblânzit o bufniţă, o poţi trimite în recunoaştere (o poţi controla ca un beast master), poţi „marca” inamicii, poţi chiar ataca unul (de exemplu pe cel din turnul de observare).

Far Cry Primal - 07

Din punct de vedere al vânatului, acesta există din belşug, cum este de aşteptat în epoca preistorică. Avem fireşte şi binecunoscutele plante albe, albastre etc. Jocul promite să fie foarte complex. Cel puţin la început, pe urmă bănuiesc că te obişnuieşti cu toate celea şi există un mic risc să te plictiseşti cu timpul (aş dori să pot să apuca vremurile în care un joc video se adaptează, învaţă, astfel încât să îţi ofere noi provocări – ce tare ar fi!). O chestie interesantă este că îmblânzirea fiarelor nu are întotdeauna succes. Animalele îmblânzite apar într-un fel de listă de unde le poţi alege. Acestea pot muri, dar se spune că le poţi reînvia. Cel mai tare mi s-a părut bursucul. Ştiţi voi, bursucul ăla din Far Cry 4 care îţi dă atât de mult de furcă. Ei bine, acesta există şi în Primal. Îl poţi îmblânzi. Dar încearcă să îl mângâi… Să mori de râs şi alta nu. Tare faza asta. Animalele de pradă din Primal sunt şi mai feroce decât în jocul anterior. Să nu vorbesc de mamuţi… Primal te obligă să te deplasezi cu atenţie, să fii atent la orice în jurul tău, zgomote sau animale deja moarte (care indică faptul că în zonă există un animal de pradă). Partea bună, le poţi îmblânzi. Pentru asta ai însă nevoie de momeală. Ca să faci rost de momeală, trebuie să vânezi. De exemplu, după ce îmblânzeşti un lup, îl poţi folosi la vânătoare. Cum am mai spus, vânătoarea este foarte importantă în Oros. Este principala sursă de păpică şi de alte resurse necesare pentru a face upgrade la arme şi nu numai. Odată doborâtă prada, poţi aştepta apariţia altor animale de pradă care vor fi atrase de leş. Poţi pune capcane în jurul animalului doborât. Interesant, nu?

Far Cry Primal - 03

Fiecare animal îmblânzit are părţile sale bune şi mai puţin bune. De exemplu un jaguar este bun în a se furişa, aşadar îl poţi folosi atunci când ataci o tabără inamică şi vrei să o faci finuţ. Dacă vrei forţă brută, apelezi la un urs, de exemplu. Cum am mai spus, trimiţi însă bufniţa în recunoaştere aeriană. Iar dacă ai bombe cu albine… le arunci în capul inamicului.

Deplasarea prin vasta lume Oros se face la pas (domol sau alergând) sau călare (orice animal mare îmblânzit). Sau prin călătorii rapide între focurile de tabără (pentru asta trebuie să cucereşti tabăra respectivă).

Cam atât. Aştept cu nerăbdare apariţia jocului pe piaţă.

🙂

Far Cry Primal - 08

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s