Until Down

Oare trebuie să deţii sau să joci un joc pentru a scrie despre el? Cred că acest lucru depinde de joc. Until Down este unul dintre jocurile la care poţi scrie liniştit o recenzie fără să îl joci efectiv.

until dawn 01

Primul lucru pe care îl remarci de la bun început: grafica. De la caractere şi până la ambient, totul este aşa de… real. Aţi văzut Appleseed Alpha? Sau Resident Evil: Damnation? Pfff… Until Down este, din punct de vedere al imaginii, net superior. Atmosfera este una superbă având în vedere genul. Zgomotul paşilor pe zăpadă, ninsoarea, viscolul te face să te simţi în plină iarnă, tremurând de frig. Un joc vizual cum rar mi-a fost dat să văd. Singurul asemănător care îmi vine în minte este tot de la Sony: The Last of Us.

until dawn 02

Toate alegerile făcute în timpul jocului au consecinţe dintre cele mai diverse. Ai posibilitatea de a lua decizii care se vor reflecta în evoluţia viitoare a jocului. Vei ajunge să controlezi toate caracterele, iar acestea nu sunt puţine la număr. Fiecare persoană este foarte bine conturată, cu slăbiciuni şi puncte forte.

Imaginaţi-vă un film horror din anii 80 în care voi sunteţi cei care mişcaţi personajul prin cabană, pădure, mină etc. Chiar dacă libertatea de mişcare este limitată (nu este open world, nu cred că există încă posibilităţile tehnice în realizarea unui astfel de joc (mă refer aici la munca enormă ce va trebui depusă pentru ca acţiunile noastre să stabilească evoluţia jocului, numărul personajelor ce trebuiesc conturate etc.), făcând abstracţie de cele deja existente – gen GTA5, Metal Gear Solid V: The Phantom Pain ş.a.m.d.).

until dawn 03

Jocurile de genul survival horror creează tensiune în felul lor unic. Limitarea accesului jucătorului la resurse şi compasiunea pentru personajul care se luptă împotriva imposibilului fac foarte dificilă crearea unui joc cu adevărat WOW. Poveştile de groază potrivite pentru un joc interactiv nu se găsesc pe toate drumurile.

until dawn 04

Until Down are, cum am mai spus, o atmosferă de cinci stele. Momentele în care aproape că sari de pe scaun sunt bine dozate (ca număr), când te aştepţi mai puţin, umbrele, momentele când crezi că vezi ceva şi până la acelea când într-adevăr este cineva în spatele tău sunt create maiestos. Cum am mai spus, parcă ar fi un film horror clasic realizat de un as în domeniu. Fiecare adolescent îşi „joacă” rolul superb (ar fi interesant să se acorde Oscaruri şi pentru astfel de personaje), scenariul, regia, sunetul, totul este la superlativ. Jos pălăria în faţa întregii echipe care a lucrat la crearea acestui joc.

Efectul de fluture face din joc unul pe care nu îl vei putea uita aşa de uşor. De fiecare dată când acţiunea jucătorului schimbă „destinul” personajului/personajelor, eşti atenţionat vizual.

Peter Stormare este încântător în rolul său (dr. Alan Hill – oare Hill vine de la… Silent Hill?). Vi-l amintiţi? A jucat rolul lui Sarsailă în Constantine.

until dawn 05

***

Povestea

În 2014, zece prieteni, Sam, Josh și surorile sale gemene, Hannah și Beth, Mike, Jessica, Emily, Matt, Ashley, și Chris se adună împreună la cabana Blackwood Pines de pe muntele Washington. Este „evadarea” lor anuală de iarnă. Un fel de vacanţă, mai pe româneşte. Ca orice adolescenţi puşi pe şotii, unii dintre ei se gândesc să îi joace o festă lui Hannah, interesată mai mult decât romantic de Mike. Fireşte, avem şi doi matoli, Josh şi Chris, care zac în bucătărie, matoliţi la maxim. Mike o invită pe Hannah la el în cameră pentru un pic de „romantism” şi o convinge să facă un mic strip în tiz. Numai că sub pat se pitiră Jess, Emily, Matt şi Ashley. Restul nu este greu de imaginat: la momentul oportun, gaşca iese de sub pat (ce glume pe adolescenţii ăştia americani!). Hannah fuge (normal), iese în pădure şi dusă fuse. Mă rog… Beth, sora ei geamănă, se duce după ea… Mă opresc aici, nu de alta, dar să nu stric atmosfera. Cert este că cele două sunt date dispărute în misiune.

La un an după tragedie, în zilele noastre, ceilalţi adolescenţi se adună în aceeaşi cabană pentru un scurt memorial al durerii, la invitaţia lui Josh. Să înceapă distracţia! restul vă las pe voi dă îl descoperiţi, jucând jocul sau urmărind, ca mine, un walk through pe youtube.

Personaje

Ashley – minte sclipitoare, curioasă din fire (deh, fomeile…) şi sinceră (asta-i bună!). Interpretată de Galadriel Stineman.

until dawn 06


Beth – protectoare cu sora sa geamănă, pune pe alţii deasupra propriei persoane, săritoare. Interpretată de Ella Lentini.

until dawn 07


Chris – un tip metodic, protectiv şi amuzant, caritabil, haios şi curios din fire. Interpretat de Noah Fleiss.

until dawn 08


Emily – inteligentă, inventivă şi convingătoare. Arată o remuşcare profundă pentru moartea gemenelor Beth şi Hannah. Interpretată de Nichole Bloom.

until dawn 09


Hannah – foarte încrezătoare în oameni, conform jurnalului ei (pe care îl vom găsi în timpul jocului). Este sora geamănă a lui Beth. Interpretată de Ella Lentini.

until dawn 10


Jessica – fire încrezătoare, ireverenţioasă, provocatoare, cu o personalitate destul de obraznică, visul ei este să devină model (SIC!). Interpretată de Meaghan Martin.

until dawn 11


Joshua “Josh” – fire complexă, iubitor, grijuliu, plin de umor. Se luptă din greu să se împace cu dispariţia surorilor sale. Este speriat mental, are halucinaţii, pe alocuri devine violent cu prietenii săi ca un fel de act de răzbunare. Cu toate acestea chiar îi pasă de cei de lângă el. Este interpretat de actorul Rami Malek.

until dawn 12


Matt – un tip motivat, ambiţios şi atletic. Interpretat de Jordan Fisher.

until dawn 13


Mike Munroe – inteligent, determinat, şi convingător. Este interpretat de Brett Dalton.

until dawn 14


Sam – o fire aventuroasă, este grijulie (mămoasă?) şi harnică ca o furnicuţă. Este interpretată de Hayden Panettiere.

until dawn 15

***

Cum am mai spus, deciziile pe care le luăm au impact asupra jocului. Pot supravieţuii toţi protagoniştii. Sau niciunul. Depinde de noi. Tare, nu? Oare cum se reflectă toate acestea asupra jucătorului? Presiune? Emoţii? Cred că asta depinde de fiecare dintre noi. Acesta este poate unul dintre cele mai determinante motive pentru a juca Until Down. Nu?

:)

Între fiecare capitol, controlăm un personaj necunoscut care se află în cabinetul unui psihiatru, Dr. Alan Hill. Răspundem la întrebările acestuia, întrebări care gravitează în jurul personajelor din poveste.

Aceste vizite la psihiatru sunt cele mai evidente exemple cu privire la cea mai mare caracteristică a lui Until Dawn: efectul fluture. Alegeri mici vor avea consecințe majore în evenimentele viitoare. O alegere pe care o faci în capitolul unu prezintă o dificultate în capitolul doi și în funcție de modul în care rezolvi această dificultate, capitole următoare vor oferi diferite instrumente sau diverse conflicte interpersonale.

Asta te face să mai joci încă o dată după ce l-ai terminat. De ce? Apar scene noi, întorsături de situaţii. Cum s-ar spune, controlezi propria poveste de groază. Horror, ce mai! Odată deciziile luate, nu le mai poţi anula. După ce ai terminat jocul, te poţi întoarce şi juca din nou fiecare capitol în parte. Modul agresiv de salvare al jocului previne anularea deciziilor luate, te forţează să ţi le asumi în întregime.

Nu vreau să divulg povestea, este interesant să o descoperiţi singuri. Altfel se pierde tot farmecul.

Am citit despre o altă caracteristică a lui Until Down: utilizarea giroscopului controllerului DualShock 4. Sunt situaţii în timpul jocului în care trebuie să ţii nemişcat controllerul pentru a u fi depistat (ucis). ea mai bună metodă este să îţi ţii respiraţia. Ceea ce contribuie din plin la atmosfera jocului.

until dawn 16

Nota mea: 9+. Un joc de groază care nu trebuie ratat. Pe bune!


until dawn 17

until dawn 19

until dawn 20

until dawn 21

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s