Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Am avut până de curând un Playstation 4 lăsat în teste. După ce am înapoiat consola de test, am rămas numai cu al meu Playstation 3. Bun și așa. O singură problemă: jocurile noi nu se mai „fac” și pentru PS3. Mai există încă excepții, dar nu știu cât o să mai dureze.

Despre Metal Gear Solid V: The Phantom Pain am auzit și văzut numai lucruri bune. Toți cei care au testat, au jucat și au scris despre el erau și cred că mai sunt în extaz.

Metal Gear Solid V 01

Într-o seară a fost o ofertă de la Altex, la un preț extrem de avantajos. Singurul lucru care pe mine m-a deranjat este că nu putea face rezervare în magazin. Se putea achiziționa numai cu livrare prin curier. Cum muncesc din greu, nu am cum. Mai ales dacă vrei să faci o „bucurie” familiei. Așadar am zis pas și am așteptat. Am „căzut la pace” cu Altex când a apărut oferta PS4 + Metal Gear Solid V: The Phantom Pain la preț de consolă. De când s-a spus că PS4 va fi oferită cu HDD de 1TB am zis că o vreau, hehehe. Apoi, la ceva timp după apariție, s-a spus că versiunea cu 1TB este mai… veche! Click aici. Așadar am renunțat la idee și am luat în cele din urmă PS4 cu Metal Gear Solid V: The Phantom Pain. Am verificat versiunea consolei și pot spune că este una nouă (model nou). Am scris acestea pentru a atrage atenția eventualilor doritori de PS4.

Nu sunt tester de jocuri, nu mă regăsesc printre cei care primesc jocuri pentru a le testa și a scrie recenzii. Jocurile despre care scriu ori îmi plac atât de mult încât scot un mic articol după ce mă documentez înainte, ori le cumpăr. Acesta este motivul pentru care recenziile mele nu apar odată cu lansarea jocului.

Să revin la Metal Gear Solid V: The Phantom Pain.

Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain is an open world tactical espionage action adventure game by Hideo Kojima.

Asta cam spune totul, sau nu? Adică, un joc cu hartă imensă de explorat, te poți plimba de capul tău unde vrea mușchii tăi de luptător antrenat în toate celea, mergi călare sau cu otomobilul, pardon rusomobilul prin Afganistanul anilor 80 (mai țineți minte seria Rambo?), spionezi inamicul, bagi acțiune la greu și te aventurezi far far hăt departe. Sună bine, nu?

Prologul te bagă în spital, la propriu și la figurat. Adicălea te trezești pe pat de spital, ciung, orb de un ochi. Moamă, măcar ai parte de asistente super.

Metal Gear Solid V 02

Apoi începe dansul, că de masă nu ai timp. Vine una roșcată cu masca pe figură și cu o cămașă de forță cu număr mai mare și dă drumul la monstrul în flăcări. Stai, stai, înainte de asta… una bucată fomeie luptătoare are grijă de asistenta aia beton, apoi de doctor, apoi de tine. Noroc că te salvează marele necunoscut bandajat la cap mai ceva decât omul invizibil la începuturile sale de invizibilitate. Te vânează toți, cică toată lumea te vrea mort de tot. Nu spun mai multe, să nu stric petrecerea incendiară. Pentru prolog ai nevoie cam de o oră. Asta pentru că sunt multe scene de „film”, te miști ca moșul pe trecerea de pietoni după ce faci infarct. Ai parte de o călătorie scurtă cu ambulanța, pe urmă vine călărețul singuratic cuc pe al său cal și te ia la o lecție de călărie gen western, totul se petrece în viteză. Omul în flăcări călărește o mârțoagă tot în flăcări, firește.

Metal Gear Solid V 03

Metal Gear Solid V 04

După prologul ăsta, te bagi o tură prin Afganistan, să salvezi un tovarăș de arme capturat de ruși. Dai iama în bază (cum te taie capul) și salvezi ce era de salvat, urci pe cal, bagi mare la eliciopter, dar stupize stupiize. Miros de pârț, eh, mă scuzați (sau nu), de gaze. Cam verde gazele, dar mă rog, fiecare cu ale lui… Apar unii zombi frumușei de îți vine să dai și mai mult cu gaze. Ăștia, frumoșii, au stațiile de recepție în fund, of, iarăși… mă rog, pe aproape. Cred că datorită gazelor se teleportează pe distanțe scurte, mai ceva ca Picard din Star în Dreck, aoleu, Trek. Cum bine zice românul, apropo, să nu vă panicați concetățeni dacă citiți pe ecran ce a spus Cioran, fuga e rușinoasă dar sănătoasă, o rupi la galop până reușești să îi bagi în gaze pe găzoși! Asta prima misiune.

După care te duci în baza din mijlocul oceanului ăla mare. Și de aici începe distracția de capul tău…

Metal Gear Solid V 05

Lăsând gluma la o parte, jocul este bestial din toate punctele de vedere. Este unul tactic, asta dacă nu te crezi Rambo și împuști tot ce mișcă. M-am amuzat copios când am putut apela la faimoasa cutie de carton (oare o iau de la Ikea?). Apoi, inamicii pe care îi trimiți să facă nani se trezesc la un moment dat. Dacă nu îi trimiți pe lumea aia despre care toți credincioșii, indiferent de religie, spun că este mai bună (sau mai rea, depinde de punctul de vedere), încep să îți facă necazuri. Așadar, cea mai bună tactică în legătură cu inamicii: te furișezi ușurel ușurel prin spate și îi apuci în menghină. Îi interoghezi să afli informații (asta după ce îți faci rost de un translator de limba rusă, ca să înțelegi ce îți spun – asta se întâmplă după ce termini misiunea doi, parcă. Sau era trei? Nu contează… Translatorul îl „răpești” în cadrul unei misiuni secundare), după care îi trimiți pe lumea cealaltă. După care îi iei în spate și îi pitulești, să nu dea ceilalți peste morții lăsați în urmă. Nu de alta, dar devin sensibili față de astfel de lucruri și începe dragostea de vânătoare a mișelului american. Să spunem că preferi tranchilizantele. Aici iarăși mori de râs, nu alta. Așadar, înțepi inamicul cu pistolașul de făcut nani. Îl iei la spinare să îl duci în deșert. Îl arunci jos. Te uiți și îți spui că mai bine îl interogai decât să îl trimiți direct la visat, așa, fără nici un preambul. Chestia este că îi poți da adormitului un șut unde apuci, de regulă la cojones sau la căpățână. Sărmanii se trezesc instant ca nesul cu apă minerală. După ce îi trezești la realitatea dureroasă, îi apuci bine și gata, poți începe cu „Ce ai mâncat la micul dejun?”.

Metal Gear Solid V 06

Să mai spun că ai posibilitatea de a recruta personal pentru minunata ta bază? Recrutarea se face obligat forțat. Adică, cel mai bine este să te benoclezi la inamici înainte de a îi ataca. Vezi care au abilități și ține-i minte. Dacă nu poți, după ce îi trimiți la culcare, iei binoclul, te benoclezi la ăl de face nani nani, vezi dacă este ceva de capul lui, dacă da îi legi un harnașament, balonașul se ridică la câțiva metri, iar după câteva secunde, „Ridică-mă la cer” a lui Lori. Duși au fost… Adică îi iei cu japca. De convins să ți se alăture cauzei, de asta se ocupă altcineva, la mama bază.

Metal Gear Solid V 07

Fiecare misiune principală este prezentată ca un episod de film. Vezi cine joacă, regizorul, scenaristul, ce mai, tot tachimuri. Adică tot tacâmul.

Nu o să stau acum să spun despre misiuni. Cum am mai spus, este păcat să stric plăcerea celor care doresc să îl joace. Pot vorbi însă liniștit despre cum se joacă.

Iată câteva sfaturi, cu sau fără permisiunea nimănui:

 1. Refaceți-vă stocul de muniție și amortizoare, schimbați-vă armele oricând aveți nevoie. Parașutarea de provizii este oricând posibilă. Atenție numai să nu vă aflați sub o clădire, cort sau prelată, altfel parașutarea ajunge la naiba în praznic și nu ajungeți la ea. Așadar, atenție în alegerea locului de parașutare.
 2. Răpește tot ce poți, respectiv toți ce prinzi viu. Ai nevoie de forță de muncă la baza mamă.
 3. Construiește-ți noi platforme de cum ai ocazia. Cea mai bună investiție în tot jocul! Iți crește numărul de personal, resursele, banii, faima (de Big Boss, adică șeful șefilor).
 4. Fă rost cât de repede poți de lansator de rachete, bună la împușcat tancuri și elicoptere.
 5. Bagă-te la misiunile secundare. Ai posibilitatea de a lua cu japca noi recruți și de a face rost de mălai, aka diamante neșlefuite, pentru nevoile mamei bază (sau îi zice baza mamă?). :-))
 6. Ai grijă să nu rămâi fără mălai. Dacă „contul” ajunge pe roșu, să te ții de dezertări…
 7. Interogatoriul aduce multe informații utile. Abuzează.
 8. Cum am mai spus, atenție la inamicii pe care i-ai adormit. Aceștia se trezesc și vor da alarma. Așa că ori îi înalți la cer, ori îi trimiți pe lumea cealaltă. În acest ultim scenariu, ai grijă să ascunzi mortăciunea, să nu dea alții peste ea.
 9. Idei de cum să faci mălai (da, la fel ca în lumea reală, banii înseamnă putere și în jocul de față) – mălaiul se are numele de GMP (Gross Military Product):
  – diamante; le găsești ascunse prin bazele inamice, apoi după ce îți extinzi baza, și pe acolo, ascunse de unii dintre camarazii de arme (firește, nimeni nu își asumă astfel de lucruri rușinoase).
  – investește în bază
  – du la bun sfârșit misiunile secundare
  – trimiterea de trupe pe teren – nu te murdărești pe mâini, iți vine banul, vorba aia, ban la ban trage. Trebuie doar să îți faci o echipă beton, ca succesul să fie deplin. O să mai și moară din soldați, așa-i la răzbel. Ca să face upgrade la ortacii tăi, fă upgrade la armamentul cu text verde ca și codrul secular. Alege la început misiuni ușoare pentru câștigarea de experiență pas cu pas, vorba lu nenea Johanis.
  – poți salva bani și resurse luând cu tine cât mai puțin echipament înaintea fiecărei misiuni, atunci când te afli în elicopter și înainte de lansarea misiunii propriu-zise.
  – altă metodă de a îți salva bănuții este folosirea cât mai rară a elicopterului. Dacă ai posibilitatea de a îndeplini mai multe misiuni secundare, nu folosi elicopterul pentru a merge între locații. Mergi călare sau pe patru roți.
  – folosește balonul de răpire/extragere cât mai des posibil, chiar dacă nu ai nevoie de produsul respectiv. Îl poți vine, câștigând mai mult decât costul de „recuperare”.
  – vânzarea metalelor rare; logic, nu?
  – vânzarea de plante; păcat că nu poți cultiva canabis, te scoteai la mare fix, mai ales că nu există poteră în joc.

Dacă lupta pe teren este simplu de priceput, lucrurile se pot complica atunci când vine vorba de baza mamă și cum să o conduci.

Baza este locul în care trimiți soldații răpiți, diamantele colectate, armele și vehiculele colectate cu ajutorul sistemului Fulton. Da, sistemul este real!

Misiunile pot fi îndeplinite de capul tău. Te poți relaxa înainte cu trabucul la fel da faimos ca și cutia de carton – timpul avansează până la ora la care vrei să te oprești. Noaptea este cel mai bun aliat.

Furtuna de nisip este absolut bestial realizată, nu vezi nimic, nu auzi decât vântul. Poți purta ochelarii de noapte, măcar așa vezi inamicul… dar unde este surpriza de a da nas în nas cu unul? Te sperii tu, se sperie el, contează cine își revine primul să îl curețe de nisip pe celălalt.

Metal Gear Solid V 08

Misiunile sunt diversificate. Inamicii sunt inteligenți, dacă îți descoperă poziția te iau sub foc de mortieră, noaptea dau cu rachete luminoase de poți citi liniștit romanul preferat, încearcă să te flancheze, conversațiile radio sunt un „deliciu”, asta după ce ai interpret de rusă, acțiunile sunt dintre cele mai logice din câte jocuri am jucat până acum.

Pentru cei ce se plictisesc de inamicii umani, există și pentru ei soluția: robot uriaș, Cap de Mort (eu îi spun Căpățână), bășinoșii verzi, ce mai, tot tacâmul. Asta până la nivelul la care am ajuns. Da, nu am terminat jocul. La cum merg lucrurile, bătrânește, îl termin eu cam pe la anul… Nu am reținut câte ore am jucat, dar multe. Și am ajuns doar la un amărât de 6%. Mie îmi convine. Am de „lucru”.

🙂

La cererea publicului (atenție, figură de stil!), două filmulețe luate direct din joc, fără nici o editare. Vizionare plăcută!

Stați puțin… trebuie să fac o pauză, înainte de final. Trebuie! M-a pus naiba să mă uit la un filmuleț pe Youtube. Despre și cu Ad Max. Won! BETON! Grafică, sunet, voci, gameplay… Acum caut sponsori! Se oferă careva?
Pe curând, dacă îmi permite timpul!

Reclame

Un gând despre &8222;Metal Gear Solid V: The Phantom Pain&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s